Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

23 Μαρ 2012

ΕΚΘΕΣΗ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Χάσμα Γενεών (Ολοκληρωμένο Θέμα)



ΧΑΣΜΑ ΓΕΝΕΩΝ







ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΘΕΜΑ


Το χάσμα γενεών είναι ένα φαινόμενο με διαχρονική παρουσία στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας. Πρόκειται για την αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ νέων και ηλικιωμένων, εξαιτίας της διαφοράς αντιλήψεων και γενικότερης νοοτροπίας. Το φαινόμενο αυτό έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις στη σύγχρονη εποχή, καθώς ευνοούν την ύπαρξη του οι επικρατούσες κοινωνικές συνθήκες.



Oι αιτίες δημιουργίας του χάσματος των γενεών είναι αρκετές. Κάθε γενιά ζει και αναπτύσσεται κάτω από τις επιδράσεις μιας διαφορετικής κάθε φοράς κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής πραγματικότητας. Έτσι διαμορφώνει μια συγκεκριμένη βιοθεωρία και ένα σύστημα αξιών που κατευθύνει τη σκέψη και τη συμπεριφορά της. Σήμερα, άλλωστε, η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής είχε ως αποτέλεσμα τη ριζική διαφοροποίηση των κοινωνικών αντιλήψεων που υιοθετούν οι νέοι. Αντίθετα, οι ηλικιωμένοι αδυνατούν να προσαρμοστούν στις νέες εξελίξεις και παραμένουν θιασώτες της παράδοσης και φορείς παλιών ιδεών.

Άλλη αιτία για την εκδήλωση αυτού το φαινομένου αποτελούν τα χαρακτηριστικά των δύο ηλικιακών ομάδων. Οι νέοι από τη μια πλευρά είναι αυθόρμητοι, ασυμβίβαστοι, νεωτεριστές και υιοθετούν επαναστατικές ιδέες για τη ζωή, τις οποίες εκφράζουν με τη συμπεριφορά τους. Από την άλλη οι ηλικιωμένοι είναι πιο μετριοπαθείς και αντιπροσωπεύουν μια πιο συντηρητική στάση ζωής. Επιπρόσθετα, η σύγκρουση των δύο γενιών προκύπτει συχνά εξαιτίας της σκληρής κριτικής που ασκούν οι νέοι στους μεγαλύτερους, καθώς τους θεωρούν υπεύθυνους για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα, που στέκονται εμπόδιο στην πραγματοποίηση των ονείρων και των φιλοδοξιών τους.

Συμπερασματικά, η προσπάθεια ανάκαμψης της κοινωνίας απαιτεί συστράτευση όλων των μελών της ανεξαρτήτως ηλικίας, σε ένα κοινό αγώνα για πρόοδο και ευημερία. Προβάλλει, λοιπόν, ως αναγκαιότητα ο συγκερασμός του νεανικού ενθουσιασμού και της εμπειρίας των μεγαλυτέρων με στόχο την αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών και την κατάκτηση της ευτυχίας από όλους τους ανθρώπους.


                                               Ιωάννης Κανακούδης (Εκθεσιολόγος )

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος