Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

22 Μαρ 2012

ΕΚΘΕΣΗ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Ελεύθερος Χρόνος (Ολοκληρωμένο Θέμα)



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ


                                 



                                 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Ο  ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα του ανθρώπου. Ο έντονος και εξοντωτικός ρυθμός της σύγχρονης ζωής και η ανελλιπής βιοποριστική του προσπάθεια τον εξαντλεί σωματικά και ψυχικά. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο ένα χρονικό διάστημα, κατά το οποίο ξεκουράζεται, ανασυντάσσει δυνάμεις και συνεχίζει ανανεωμένος τον αγώνα του στο στίβο της ζωής. Σήμερα όμως σε μια εποχή υπερεξέλιξης και τεχνολογικού θριάμβου παρατηρείται δραματική μείωση του ελεύθερου χρόνου.



Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται άμεσα με τις επικρατούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Οι πολλές και επείγουσες επαγγελματικές υποχρεώσεις, οι πολλαπλές απαιτήσεις της ζωής σε συνδυασμό με την οικονομική δυσχέρεια, οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες με τη συνδρομή της διαφήμισης, η κυριαρχία της καταναλωτικής νοοτροπίας οδηγούν στην ανυπαρξία ελεύθερου χρόνου στην ανθρώπινη καθημερινότητα.

Το γεγονός αυτό επηρεάζει αρνητικά τον εσωτερικό κόσμο του ατόμου, τη δράση και την ποιότητα ζωής του. Αρχικά, δεν υπάρχει περιθώριο για ανάπαυση, σωματική ξεκούραση, απαραίτητη για την αναζωογόνηση και την επιστροφή στις υποχρεώσεις με καλύτερη διάθεση και περισσότερο ζήλο. Επιπρόσθετα, δεν επιτυγχάνεται η ψυχική ηρεμία, η απαλλαγή από το άγχος και την αρνητική φόρτιση, εξαιτίας των πιεστικών συνθηκών διαβίωσης και ο άνθρωπος παγιδεύεται στη ρουτίνα της καθημερινότητας, νιώθοντας καταπιεσμένος και δυστυχής.

Παράλληλα, ο άνθρωπος δεν έχει επαφή με την ψυχαγωγία, αναγκαία προϋπόθεση για μια ομαλή και ισορροπημένη ζωή. Έτσι μένει κενός από ψυχικές συγκινήσεις, πνευματική και αισθητική απόλαυση που προσφέρουν οι γνήσιες μορφές ψυχαγωγίας, όπως η επαφή με το βιβλίο, τα ταξίδια, οι θεατρικές παραστάσεις, οι συναυλίες μουσικής και ο αθλητισμός. Αντίθετα, η πίεση χρόνου οδηγεί σε λανθασμένες και ανούσιες μορφές διασκέδασης που επιτυγχάνουν μια πρόσκαιρη εκτόνωση αλλά ουσιαστικά μεγαλώνουν το εσωτερικό κενό του ατόμου, την πλήξη και την ανία του, με την προβλέψιμη και τυποποιημένη μορφή τους.

Εξοικονομώντας χρόνο για τις συνεχώς πολλαπλασιαζόμενες ανάγκες του, το άτομο δεν επικοινωνεί με το συνάνθρωπο του. Δημιουργεί σχέσεις συμβατικές, επιφανειακές, εφήμερες χωρίς βαθύτερη ψυχική επαφή. Η επικοινωνία του περιορίζεται, μηχανοποιείται, χάνεται ο αυθορμητισμός, ενώ συχνά τα εξελιγμένα μέσα την αντικαθιστούν. Ακολουθεί η απομόνωση από το υπόλοιπο κοινωνικό σώμα και η εμφάνιση προβλημάτων σε ψυχικό επίπεδο, καθώς δεν δίνεται η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, ιδεών, έκφραση συναισθημάτων, για βίωση στιγμών χαράς και ευτυχίας.

Τελικά, ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα αλλά πρέπει να αποτελεί και απαίτηση του ανθρώπου της εποχής μας. Συντελεί στην ύπαρξη ισορροπίας, στη βίωση ευχάριστων στιγμών και επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Είναι, λοιπόν, ατομική αλλά και συλλογική ευθύνη όχι μόνο η ύπαρξη αλλά και η δημιουργική αξιοποίηση του, με κύριο άξονα, την παιδεία.
 
                                            Ιωάννης Κανακούδης (Εκθεσιολόγος)

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος